De Barneveldgroep

Deze website geeft informatie over de Barneveldgroep. De informatie op deze website is nog niet compleet.

De Barneveldgroep is ontstaan doordat Karel Frederiks, secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse zaken, en Jan van Dam. secretaris-generaal van het departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming, in1942 een lijst opstelden van Joden die beschermd dienden te worden tegen transport naar de concentratiekampen. Deze lijst werd in de volksmond bekend als de “Barneveldlijst” of “Barneveldgroep”.

Herdenken om niet te vergeten.

Deze website heeft tot doel om de historie levend houden voor nazaten van de 640 mensen die in Barneveld geinterneerd waren en andere belangstellenden en om beter te begrijpen hoe dit heeft kunnen plaatsvinden en wat zich heeft afgespeeld.

Vrijdag 29 september 2023 was het 80 jaar geleden, dat vrijwel alle leden van de Barneveldgroep afgevoerd zijn naar Westerbork. Dit hebben we herdacht. Wil je meer weten of wil je helpen bij het verwezenlijken van ons motto ‘Herdenken om niet te vergeten’? Mail dan naar info@barneveldgroep.nl.

Lees hier het verslag van de herdenking. En de verschillende verslagen in de pers kunt u hier vinden.

Lees hier het mooie gedicht ’29 september 1943′.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *