De Barneveldgroep

Herdenken om niet te vergeten.

Deze website heeft tot doel om de historie levend houden voor nazaten van de 640 mensen die daar hebben gewoond en andere belangstellenden en om beter te begrijpen hoe dit heeft kunnen plaatsvinden en wat zich heeft afgespeeld.

Waarom nu? Precies 80 jaar geleden (29 september 1943) zijn alle leden van de Barneveldgroep afgevoerd naar Westerbork. Ze kwamen daar vanaf december 1942 wonen in de veronderstelling dat ze ‘beschermd’ zouden worden, Zij hadden een verklaring van het Departement van Binnenlandsche Zaken waarin werd verklaard dat zij “noch naar Amsterdam op transport gesteld zult worden, noch in een werkkamp of in het buitenland tewerkgesteld zult worden”. Deze mensen waren op de zogenaamde Lijst van Frederiks en Van Dam gezet “op grond van hun bijzondere verdiensten”. Deze grond is nooit geformaliseerd, waardoor zeer verschillende mensen uiteindelijk op de lijst terecht kwamen.

Vrijdag 29 september 2023

Vrijdag 29 september 2023 was het 80 jaar geleden, dat vrijwel alle leden van de Barneveldgroep afgevoerd zijn naar Westerbork. Dit hebben we herdacht. Wil je meer weten of wil je helpen bij het verwezenlijken van ons motto ‘Herdenken om niet te vergeten’? Mail dan naar info@barneveldgroep.nl.

Lees hier het verslag van de herdenking. Een algehele impressie van deze bijeenkomst vind u hier. En de verschillende verslagen in de pers kunt u hier vinden.

Lees hier het mooie gedicht ’29 september 1943′.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *